Münchenin myytit ja legendat

Münchenin myytit ja legendat – Tätä et ole vielä kuullut

 

München on yksi suosituimmista lomakohteista Saksassa. Kaikki tuntevat kuuluisan Oktoberfest-oluttapahtuman, vanhan kaupungin, jalkapallostadiumin ja tottakai BMW museon ja teollisuuden. Me kuitenkin paljastamme sinulle joitakin Münchenin Vanhankaupungin parhaiten säilyneistä salaisuuksista meidän sisäpiiritiedoilla…

Hofbräuhaus

Hofbräuhaus olut munchen
Olutsali tai pikemminkin oluthelvetti? Aiemmin toiminut olutpanimona, Münchenin vanhimmalla olutsalilla on tahmea historia. Myöskin hieman ällöttävä. Alunperin suunniteltu ilman vessoja niin kuin mikä tahansa tavallinen panimo, se vähitellen laajeni ja siitä tuli kokoontumispaikka oluen ystäville. Miehet eivät anna edes vessojen puutteen estää heitä nauttimasta rakasta juomaansa. Rakkojen tyhjentämiseksi, Hofbräuhausin vierailijoilla ei ollut muuta vaihtoehtoa, kuin käydä ulkona katujen vesikouruilla. Paikalta poistuminen pitkiltä pöydiltä oli kuitenkin riskialtista ja usein he palaisivat huomatakseen, että heidän oluttuoppi ja istumapaikka oli viety. Pakosta seuraa keksintö! Kun he kyllästyivät paikkansa menetämiseen jollekkin muulle, he alkoivat käydä tarpeillaan paikaltaan pöydän alle! Varoittaakseen vastapäätä istuvia ihmisiä lähestyvästä roiske-vaarasta, he keksivät toisen keksinnön – kepin, jolla he löivät pöydän toisella puolella istuvia ihmisiä! Kukaan ei arvosta mustelmia, jotka muistuttivat mustaa ruttoa, joten he päättivät antaa kepille muodonmuutoksen. Päivitetyssä kespissä oli sisällä kanava, jonka päätarkoituksena oli kanavoida virtsa pöydän alla oleviin ojiin. Onneksi nykyaikana meillä on vessat ja nykyään Hofbräuhausissa on wc:t kummallekkin sukupuolelle.

Neljän leijonan kaupunkipalatsi

Leijona Residenz Munchen
Upea asuinpaikka Baijerin kuninkaille ja herttuaille on vieläkin avainasemassa vanhankaupungin maisemissa. Vartioitu neljällä leijonalla päivällä ja yöllä, linna on edelleen matkailijoiden suosikki. Harvoin ohikulkijat menettävät mahdollisuuden koskettaa leijonia ja hieroa heidän päätä ”hyvää onnea” varten. Kaikki eivät kuitenkaan tiedä, että näillä kuuluisilla leijonilla on hyvin erityinen rooli! Palatsin neljä leijonaa ovat hyveellisyyden perikuvia! Ne edustavat neljää kardinaalihyvettä, joka jokaisella valtion hallitsijalla pitäisi olla, leijonat esittävät varovaisuutta, oikeutta, rohkeutta ja luonnetta.
Prudentia – Hallitsijan pitää osata johtaa ja ohjata ihmiset vaikeiden aikojen läpi. Tämä on symboloitu laivan kuvalla leijonan pitelemässä kilvessä.
Iustitia – Toisen leijonan vaakunassa on loistava aurinko, joka edustaa valoa päätöksenteossa, jota tarvitaan oikeudenmukaiselta hallitsijalta.
Fortitudo – Kolmannen leijonan kilvessä on terävä kivi, jota iskevät nouseva aallot, joka viittaa täydellisen hallitsijan vahvuuteen.
Temperamentia – Neljännen leijonan kilpeen kaiverrettu kello ehdottaa, että täydellisen hallitsijan täytyy olla tarpeeksi kärsivällinen ja fiksu tunnistaa täydellinen aika päätöksentekoon.

Lindwurm

Putto patsas Munchen
Vaikuttava kaupungintalo Marienplatzilla voi johtaa sinua harhaan uskomaan, että se on vanha rakennus. Totuus on, että se rakennettiin vain vähän yli sata vuotta sitten. Rakennettu uusgoottilaisella tyylillä, tämä Münchenin symboli näyttää todella vaikuttavalta. Yksityiskohtainen julkisivu kätkee lukuisia yksityiskohtia keskiajan innoittamana, joka pitää sisällään joitakin mielenkiintoisia Münchenin myyttejä ja legendoja. Lohikäärmepatsas pahaenteisesti katsoo alaspäin ohikulkijoihin Wurmeckista, kaupungintalon länsinurkassa.
Nimi ei ole uusi, mutta se juontaa juurensa 1700-luvulle, jolloin musta kuolema runteli Eurooppaa ja tappoi yli 7000 Münchenin kansalaista. Uskottiin, että valtava siivetön lohikäärme lensi kaupungin yli ja toi ruton hänen myrkyllisellä hengityksellä. Useat rohkeat naiset onnistuivat tappamaan hirviön ampumalla tykillä samalla paikalla, jossa Wurmeck on tänään. Jos tulet tarpeeksi lähelle, näet paitsi lohikäärmeen patsaan, mutta myös ihmispatsaat, jotka pakenevat henkensä edestä ja rohkeat lohikäärmeen tappajat, ketkä ilmeisesti pelastivat kaupungin.

Kerubienkeli Pyhän Marian pilarilla

Mariensäule
Pyhä Maria on arvostetuin henkilö Baijerin uskonnossa. Kultainen pilari Patrona Bavaria asetettiin Marienplatzille, Münchenin keskusaukiolle, joka on nimetty hänen mukaan. Omituista on lisätyt neljä kerubienkeliä, barokin aikana tyypillisiä aseestuneita pikkulapsia. Neljä voittoisaa enkeliä taistelevat siellä pahuutta vastaan, joka seurasi Kolmikymmenvuotista sotaa, joka riehui Euroopassa: nälänhätä, rutto, sota ja harhaoppi, joita edustettiin lohikäärmeen, basiliskin, leijonan ja käärmen muodossa. Pilari on suosikki Münchenin vanhankaupungin kohtauspaikka.

Brezenreiter

Bretzel
Saksa on koti vanhalle suolatielle, johtavalle keskiaikaiselle kauppatieverkkostolle, jota käytettiin suolan kuljettamiseen, meinneisyyden valkokultaa, joka sai monet rikastumaan vanhoina päivinä. Yksi varakkaista Saksan parista päätti maksaa takaisin yhteiskuntaan antamalla ilmaisia pretzeleitä köyhille ja kodittomille Münchenissä kerran vuodessa. Ratsastaja harmaalla hevosella ratsasti kaupunkiin ja jakoi pretzeleitä köyhille. Yhtenä vuonna ratsastajalla ei ollut tarpeeksi ruokaa kaikille ja raivoava väkijoukko repivät hänet pois hevosen selästä ja hyökkäsivät hänen kimppuun. Hän on vielä kuvattuna joissakin freskoissa Münchenin vanhankaupungin kirkoissa. Kirjaimellisesti käännettynä, brezenreiter tarkoittaa pretzel-ratsastajaa.

Kultaseppä

Kultaseppä
Kerran Münchenissä oli tunnettu kultaseppä, jonka työpaja oli aivan muinaisen kaupungin linnoituksen tornin länsiportilla. Legendan mukaan, rikas mies pakotti onnettoman kultasepän tekemään kalliin korun. Eräänä päivänä koru oli yksinkertaisesti poissa. Luonnollisesti jokainen syytti köyhää kultaseppää ja hänet tuomittiin epäoikeudenmukaisesti kuolemaan. Kun onneton mies vietiin tornin portista ulos, joka tunnetaan myös nimellä Schöner Turm (kaunis torni) teloitusta varten, hän huusi: ”Eräänä päivänä totuus paljastuu ja ymmärrätte, että en ole syyllinen!”. Pian teloituksen jälkeen he löysivät naakan pesän tornissa ja mainittu koru makasi pesässä. Uskotaan, että jopa nykyään epäoikeudenmukaisesti teloitettujen ihmisten sielut vaeltavat alueella. Ole varovainen yöllä.

Mikäli tykkäsit kirjoituksesta, voit jakaa!

Kirjoitus julkaistu kategoriassa Matkavinkit. Lisää permalink kirjanmerkkeihin.

Jaa mielipiteesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *