rural-macedonia

Makedonia – Balkanin parhaiten pidetty salaisuus

Makedonia – Balkanin parhaiten pidetty salaisuus

Tutustu vähemmän tunnettuun kohteeseen!

 

Sisämaavaltio Makedonia sijaitsee pohjoiseen Kreikasta Balkanin niemimaalla, aivan kuten muut uudet valtiot hajonneen Jugoslavian jälkeen 90-luvun alussa, harvoin saa ansaitsemaansa tunnustusta matkailussa. Huolimatta maan puutteellisesta matkailun painoarvosta, Makedoniasta löytyy laaja kirjo upeita luonnon maisemia ja uskomaton historia ja kulttuuri.

Nykypäivän Makedoniassa, mitä nykyään on suunnilleen Paeonian maa, alun perin antiikin Kreikan valtakunta mainittu Homeroksen Iliasessa ja sittemmin ollut usean vuosisadan taistelukenttä kilpailevien imperiumien kesken alueen hallinnasta. Makedonian historiallinen alkuperä ja vuosisatojen monikulttuurinen vaikutus tekevät maasta yhden matka-arvoisimmista kohteista maailmassa.

Verraton Makedonian maaseudun kauneus

Lähes puolta maasta hallitsee lumen peittämät huiput, kristallinkirkkaat jäätikköjärvet ja vihreät esivuoristot, joten se on täydellinen matkakohde vaellusta harrastaville, tai heille, ketkä haluavat rentoutua pois kiireisistä turistikeskuksista. Makedonian pääkaupungin Skopjen ulkopuolella suurin osa maasta on maaseudun maatalouden kyliä, joissa perinteinen arkkitehtuuri ja kulttuuriarvot näkyvät edelleen tänä päivänä. Lähde verrattoman luonnon kauneuden taustakulisseihin ja tutki vanhan maailman arkkitehtuuria, Makedonian maaseutukylät tarjoavat kävijöille harvinaisen kurkistuksen idylliseen perinteiseen elämäntapaan tässä ikivanhassa maassa sen kaikella loistolla.

 

skopje macedonia

Perintö ja historia Skopjessa

Skopje, Macedonian Skopje, maaseudun perinteisen kulttuurin risteys, henkeäsalpaava arkkitehtuuri ja upea luonnon kauneuts herää eloon antaen matkailijoille lähes verrattoman mielenkiintoisia nähtävyyksiä ja paikkoja tutkimusmatkalle. Jaettu kahtia maan suurimmalla joella, Vardar, Skopjen kaupunki on tehokkaasti jaettu kahtia, yhdellä puolella pidetään ”vanha kaupunki” ja toisella ”uusi kaupunki”. Vanhassa kaupungissa löytyy useita houkuttelevia ja mielenkiintoisia arkkitehtuurin esimerkkejä, litania historialliselta aikakaudelta, alkaen esihistoriasta aina 2000-luvulle.

kale-fortress-macedonia
Yksi räikeimpiä esimerkkejä historiallisesta arkkitehtuurista vanhassa Skopjen kaupungissa on Kalen linnoitus, keskiaikainen muurien linnoitus Vardar joellen yllä korkeimmalla kohdalla kaupungissa. Ikään kuin kunnioituksena linnoituksen historialliselle merkitykselle, aluetta vieläkin kaivetaan eri paikoissa arkeologien toimesta tähän päivään asti, ja suurin saalis bysantin aikakauden kolikoita löydettiin Makedoniassa Kalen linnoituksessa vuonna 2010.

 

mother-teresa-memorial-house
Muualla vanhasta kaupungista löytyy aina satoja tuhansia vuosia vanhoja lukuisia moskeijoita, kirkkoja, museoita ja myymälöitä, eläviä esimerkkejä Makedonian laajasta historiallisesta vaikutuksesta ja kauas ulottuvasta kulttuurisesta aikajanasta. Vaikka onkin vähemmän tunnettu, kuin mitä se todennäköisesti ansaitsee, Skopje on Äiti Teresan kotikaupunki ja yhden suurimmista humanisteista ja Nobelin rauhanpalkinnon voittajan kunniaksi kaupunki rakennutti Äiti Teresa Memorial House-muistomerkin samaan paikkaan, jossa hän oli kastettu. Vierailijat ja asukkaat voivat tutkia hänen elämänsä eri pyhäinjäännöksiä, mukaan lukien Äiti Teresan elävät veistokset ja hänen perheensä Memorial House-museo.

Ohrid – Jerusalem Balkanilla

ohrid-macedonia

Vain kaksi tuntia lounaaseen Skopjesta on kaupunki Ohrid, yksi vanhimmista asutuksista koko Euroopassa ja on nimetty sekä Unescon luonnonperintökohteeksi, että kulttuuriperintökohteeksi. Ohridin nimitys ”Jerusalem Balkanilla” johtuu siitä, että kaupunki on koti hämmästyttävälle 365 kirkkolle, joka on uskomaton määrä kaupungissa, jossa asuu 40000 ihmistä.

Painautuneena upean luonnon kauneutta vastaan, Ohrid siajtsee Galicican kansallispuiston lähellä, josta löytyy yli 1000 kasvi- ja eläinlajia tertiäärisestä aikakaudesta ja Ohridjärvi, joka on yksi syvimmistä ja vanhimmista jatkuvasti olemassa olevista järvistä, joka on luultavasti 2-3 miljoonaa vuotta vanha. Järvi itse on koti ainutlaatuiselle vesiekosysteemille ja yli 200 endeemisille eläinlajeille, joka kattaa koko ravintoketjun.
lake-ohrid
Koko Ohridissa ja sen ympäröivässä erämaassa on paljon tutkittavaa ja ihailtavaa, alkaen rauhallisesta sinivetisestä Ohridin järvestä ja monista uskomatomista arkkitehtuurisista kaupungin aarteista, aina eeppisiin lumihuippuisiin vuoriin ja ravintoloihin asti paikallisesti tuotetuilla perinteisillä Macedonian ruoilla.

Mikäli tykkäsit kirjoituksesta, voit jakaa!

Kirjoitus julkaistu kategoriassa Matkavinkit. Lisää permalink kirjanmerkkeihin.

Jaa mielipiteesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *