100 vuotias Suomi

100-vuotias Suomi

100-vuotias Suomi – Näin maailma juhlii

 

Suomi täyttää tänään sata vuotta pitkäjänteisen työn seurauksena, joka on juhlimisen arvoinen saavutus. Suomesta tuli itsenäinen 6. joulukuuta 1917 vaikeiden aikojen jälkeen ja nyt maa viedään uudelle vuosisadalle entistä vahvempana ja täynnä sisua. Suomessa järjestetään tämän kunniaksi useita eri tapahtumia ja juhlia. Teemana on Yhdessä, jossa korostetaan tasa-arvoa, demokratiaa ja kansainvälityyttä ja juhlimaan kutsumme kaikki suomalaiset ja kaikki Suomen ystävät. Ohjelmaa järjestetään ympäri Suomen ja tottakai seuratuin niistä on edelleen Linnan juhlat kauniilla puvuilla. Juhlavuoden kunniaksi myös useat muut maat maailman ympäri ovat päättäneet julistaa tätä tapahtumaa. Lue, miten muu maailma juhlii!

Finland 100

Eurooppa

Euroopan eri kaupungeissa järjestetään pienimuotoisia konsertteja ja itsenäisyyspäivän julistuksia. Ateenassa järjestettiin tunnin pituinen Sibelius-konsertti ja  Brysselissä tarjoiltiin kahvia itsenäisyyspäivän aattona ja itse päivänä esiintyy muutamia suomalaisia muusikoita Suomen suurlähetystössä. Portugalissa toisaalta pidetään puheita kaupungintalolla, jossa voit myös kuulla Suomenja Portugalin kansallislauluja. Itsenäisyyspäivänä Unescon maailmanperintökohteen Belémin torni valaistaan Suomen lipun väreillä. Pariisissa Suomen suurlähetystö järjestää kaksi erillistä itsenäisyyspäivän vastaanottoa ja tämän lisäksi Pariisin Suomi-koulussa järjestetään juhlaseminaari, jonka aiheina ovat suurlähetystön historia sekä Suomen ja Ranskan väliset diplomaattisuhteet.

Saksa

Saksasta löytyy suuri suomalaisten yhteisö, joten ei ole ihme, että täällä juhlitaan satavuotiasta Suomea monin eri tavoin. Detmoldissa vietettiin Pro Finlandia -kiertonäyttelyn avajaisia, jossa pidettiin luentoja ja keskusteluja. Myös Bremenissä järjestettiin Suomi-juhla joulukuun alussa. Joulukuun ensimmäisellä viikoolla Berliinissä nähdään suomalaisten elokuvien sarja Zeughauskinossa Saksan historian museossa. Itsenäisyyspäivänä kuullaan juhlakonsertti Passion-kirkossa ja Berliinin filharmoniassa. Pohjoismaiden suurlähetystöjen pihalla järjestetään musiikkiteatteri, joka kertoo maan eri vuosikymmenien tärkeimmistä tapahtumista tangon tahdissa. Tapahtumilla tarjoillaan myös suomalaista ruokaa.

Viro

Virossa  Suomen itsenäisyys on niin suuri tapahtuma, että sitä juhlitaan jopa kaksi viikkoa. Yksi suurimmista on seppelenlasku Tallinnan Metsakalmistun hautausmaalla Suomen-poikien muistomerkillä. Itsenäisyyspäivänä järjestetään juhlajumalanpalvelus Pyhän Mikaelin kirkossa ja Radion sinfoniaorkesteri järjestää konsertin. Tallinan lisäksi konsertteja, seminaareja ja vastaanottoja pidetään Tartossa, Narvassa, Pärnussa ja Haapsalussa. Tartossa pidetään Viron ja Suomen itsenäisyyden narratiivit -historiaseminaari. Itsenäisyyspäivänä Raatihuoneen kellot soittavat Finlandian. Tartossa vietetään myös suomalaisen musiikin päivää Sibeliuksen syntymäpäiväkonserttina ja valokuvanäyttely Kaubamajan pääaulassa.

Afrikka

Etiopian Addis Abebassa juhlitaan Suomea jazzin sävelin ja diplomaattibasaarilla. Tansanian Mafingassa itsenäisyyttä juhlitaan Metsäteollisuuskoulutuskeskuksen avajaisilla, jossa julistetaan myös Suomen 50-vuotista yhteistyötä kehitysmaiden metsäkoulutuksen edistämiseksi. Edustuston verkkosivuilla julkaistaan Tansanian tarinat -kampanjan kanssa presidentti Martti Ahtisaaren muistoja Tansaniasta. Namibiassa, Windhoekissa otetaan osaa kuusi -hankkeeseen, mutta kuusen sijaan istutetaan ilmastoon paremmin sopiva oliivipuu. Kahvia tarjotaan Namibiassa asuvien suomalaisille sekä lähetystön työntekijöille ja itsenäisyyspäivää juhlitaan National Theatre Of Namibian tiloissa. Mosambikin pääkaupungissa Maputossa historiallinen Fortaleza-museolinnake valaistaan sinivalkoisilla valoilla.

Itsenäinen Suomi

Aasia

Myös Aasian maissa, kuten Pakistanissa, Thaimaassa, Indonesiassa, Jakartassa, Kiinan Pekingissä ja Shanghaissa ja Soulissa järjestetään juhlavastaanottoja ja konsertteja. Japanissa eri yhteisöt järjestivät yhdessä Finland Night -gaalajuhlan Tokiossa. Lisäksi Tokiossa vietetään Finland 100 Pop Up design ja lifestyle -tilan avajaisia. Pietarin pääkonsulaatti juhlistaa Suomen satavuotista itsenäisyyttä iltatilaisuudella, jossa esiintyy suomalainen huilisti ja täällä esitetään taustalla Suomi-videoita ja Ylen Meidän maamme -erikoisjaksoa. Aattona järjestetään konsertti Filharmoniassa. Arabiemiirikuntien kouluissa juhlitaan itsenäisyyttä ja Abu Dhabin suurlähetystö järjesti suomalaista ruokaa esittelevän illallistilaisuuden. Ylioppilaskunnan laulajat konsertoivat Jerusalemissa ja Ankarassa emoji-selfieseinä esittelee Suomen viralliset emojit.

Etelä-Amerikka

Buenos Airesissa istutettiin metsä Bosque del Centenario paikallisen luonnonsuojeluyhdistyksen avulla Suomen itsenäisyyden ja Misionesin provinssiin vuosisadan alussa perustetun suomalaissiirtokunnan Colonia Finlandesan kunniaksi. Suomalaisyhteisölle järjestetään joulujumalanpalvelus Pohjoismaisella kirkolla ja sen jälkeen tarjotaan kahvit, lauletaan perinteisiä suomalaisia joululauluja ja suomalainen joulupukki käy vierailulla. Juhlavastaanoton jälkeen Tarja Turunen esiintyy konsertissa Teatro Cólonin sinfoniaorkesterin kanssa. Montevideossa Uruguayssa järjestetään Suomen vastaanotto konserttitalo Teatro Soliksessa Tarja Turusen konsertilla kaupungin filharmonisen orkesterin säestyksellä. Perussa juhlitaan Suomea itsenäisyyspäivänä livemusiikkilla ja valkokankaalle heijastettuilla Suomi-aiheisilla videoilla. Brasiliassa Rio de Janeiron Kristus-patsas valaistaan Suomen väreillä.

Pohjois-Amerikka

Los Angelesin pääkonsulaatissa järjestetään kaksi erillistä vastaanottoa. Täällä näytetään tasavallan presidentin vastaanotto suorana lähetyksenä Helsingistä. Ottawassakin pidetään kaksi vastaanottoa. Molemmissa pidetään puhe sekä esitetään Suomen, että Kanadan kansallislauluja. Suomen itsenäisyyspäivää juhlitaan myös Yhdysvaltain ja Kanadan rajalla sijaitsevilla Niagaran putouksilla, jotka valaistaan sinivalkoisin värein. Washingtonissa juhlitaan näyttävästi Dupont Circle -puistossa, jossa esiintyy suomalainen joulupukki. Itsenäisyyspäivän vastaanottolla katsotaan yhdessä myös Linnan juhlia. Lisäksi Pohjois-Amerikan maskotti Traveling Sauna on parkkeerattu Washingtonin suurlähetystön pihaan, joka on päällä joka päivä, ja paikallisilla on mahdollisuus varata itselleen 45 minuutin saunavuoro. Dallasissa pidetään puheita, illallinen ja järjestetään suomalaista livemusiikkia. Suomalaisia jääkiekkoilijoita juhlitaan jaakiekkoteemaisella huutokaupalla.

Oseania

Australian Melbournessa järjestetään 100-vuotisjuhlagaala kaupungintalolla ja Canberrassa, Sydneyssä, Hobartissa, Brisbanessa, Aucklandissa ja Dunedinissa järjestetään vastaanotto satavuotiaan Suomen kunniaksi. Uusi Tuntematon sotilas -elokuva esitetään Canberrassa Palace Electric -elokuvateatterissa. Uuden-Seelannin Aucklandissa Suomi-Seura juhlii Suomea gaalaillallisella keskustassa merenrannalla musiikin kanssa.

Mikäli tykkäsit kirjoituksesta, voit jakaa!

Kirjoitus julkaistu kategoriassa Juhlat. Lisää permalink kirjanmerkkeihin.

Jaa mielipiteesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *